Ylös
Sportvalley

Sportvalley tarjoaa ravinto- ja liikuntavalmennusta kaikille hyvinvoinnistaan kiinnostuneille.
Sportvalley tarjoaa lisäksi ravintovalmennusta ja -tietoutta urheilijoille ja nuorten urheilijoiden vanhemmille. Valmennukset perustuvat uusimpaan tutkimustietoon, jota on höystetty pienillä omakohtaisilla twisteillä, joten toimimattomat trendidieetit jätetään omaan arvoonsa.

Sportvalley

Blogiarkisto

Voimaharjoittelua tukeva ruokavalio

Voimaharjoittelu parantaa tai vähintään auttaa ylläpitämään terveyttä. Mutta täytyykö voimaharjoittelua harrastavan henkilön ottaa huomioon ruokavaliossaan jotain erityistä? Tuleeko proteiinien määrää esimerkiksi lisätä ruokavaliossa? Onko palautusjuoma välttämätön? Kannattaako hiilihydraattien tai rasvan nauttimista rajoittaa?

Voimaharjoittelu

Lihasten kasvuun tähtäävässä harjoittelussa pyritään kasvattamaan lihassyiden pinta-alaa sekä niiden lukumäärää (Esmarck ym. 2001). Lihaskasvu tapahtuu pääosin lihassyiden kasvun myötä, jolloin lihassyihin lisätään proteiinisynteesin kautta uusia proteiineja (Hulmi 2015. Lihastohtori 1-kirja). Lihasten kasvuun vaikuttaa moni asia, kuten geenit, ravinto ja fyysinen aktiivisuus (Schoenfeld 2013). Vanhempia on vaikea valita, joten siitä syystä geeneihin ei valitettavasti oikein pysty vaikuttamaan. Sen sijaan harjoitteluun ja ravintoon pystyy onneksi vaikuttamaan.

Voimaharjoittelu lisää proteiinisynteesiä eli uusien lihasproteiinien rakentumista lihaksissa. Proteiinisynteesiä saadaan tehostettua yhdistämällä voimaharjoitteluun optimaalinen syöminen, kuten alla olevassa kuviossa näkyy (Moore ym. 2009.) Lihaskasvuun tähtäävässä voimaharjoittelussa käytetään pääosin hiilihydraatteja energiaksi. Jos ei syö tarpeeksi ja energiansaanti jää siitä syystä liian vähäiseksi, niin keho joutuu käyttämään myös proteiineja energiaksi. Kehossa ei valitettavasti ole proteiinivarastoja, joten tarvittavat proteiinit energian käyttöön otetaan tässä tapauksessa lihaksista.


Kuvio 2. Proteiinisynteesi saadaan voimaharjoittelun ja optimaalisen syömisen avulla suuremmaksi kuin proteiinien hajotus (muokattu lähteestä Hulmi 2015. Lihastohtori 1-kirja).

Optimaalinen ravinto

On hyvä miettiä ruoan optimaalista saantia eikä pelkästään sen tarvetta. Esimerkiksi proteiinin tarve tarkoittaa tilannetta, jossa vältytään puutostaudeilta. Optimaalinen saanti sen sijaan tarkoittaa tilanteeseen sopivaa ravintoa, jolla päästään haluttuun tavoitteeseen. Voimaharjoittelu itsessään lisää proteiinin tarvetta, jolloin voimaharjoittelua harrastavalla proteiinin tarve ylittää inaktiivisen henkilön tarpeen. Proteiinin optimaalinen saanti on kehonmuokkaustilanteessa, eli lihaksia kasvatettaessa ja/tai kehon rasvan määrää vähennettäessä yleensä korkeampaa kuin tarve. (Thomas ym. 2016.)

Voimaharjoittelua harrastavan ruokavalio

Kun tavoitteena on lihasten kasvatus, on yleisesti suositellaan päästävän lievästi positiiviseen energiatasapainoon, mikä tarkoittaa noin 100-500 ”plussakilokaloria”. Jos kuitenkin on vasta aloitteleva voimaharjoittelija, niin plussakalorit lihasten kasvatuksessa eivät ole välttämättömiä. Varsinkin jos tavoitteena on samalla kehon rasvan määrän vähentäminen, niin ei toki kannata syödä enempää kuin kuluttaa. Ruokavalion ei tarvitse eikä sen kuulu olla mitään poppauskonsteja vaativaa. Niin voimaharjoittelua harrastavan, kuin lähes kaikkien muidenkin perusruokavalio tulisi aina koostaa terveellisistä ja ihan tavallisista vaihtoehdoista eli runsaasti kasviksia sisältävästä peruskotiruoasta. Lisäksi ruokavalion tulisi olla monipuolinen eli ei missään tapauksessa tule noudattaa yksipuolista ”riisi-kana-rahka”-ruokavaliota. (Hulmi 2015. Lihastohtori 1-kirja.)


Pinterest

Proteiinit

Voimaharjoittelijoilla proteiinin tarve on hieman suurentunut vähän liikkuviin verrattuna. Karkea proteiinin saantisuositus on 1,2–2,0 grammaa per painokilo päivässä (Thomas ym. 2016).
Jos on tarkoituksena vähentää kehon rasvan määrää, niin proteiinin saanti voi olla jopa hieman tätä korkeampi (Helms ym. 2014). Suuremmasta proteiinin saannista kuin 3 grammaa per painokilo päivässä ei kuitenkaan liene missään tilanteessa hyötyä. Sen sijaan haittoihin voidaan törmätä, kuten siihen että tärkeitä välttämättöimä rasvahappoja, vitamiineja ja kivennäisaineita jää saamatta liian yksipuolisella proteiinia korostavalla ruokavaliolla.

Proteiinit muodostuvat aminohapoista ja lihaskasvua ajatellen varsinkin leusiini-aminohappo on erittäin tärkeä (Drummond ym. 2009). Kaikki laadukkaat proteiinin lähteet kuten hera, kananmuna, kana, liha, kala ja soija sisältävät leusiinia suhteellisen paljon. Laadukkailla proteiinin lähteillä tarkoitetaan yleensä ruoka-aineita tai lisäravinteita, jotka sisältävät kaikkia välttämättömiä aminohappoja.

Kuinka paljon proteiinia kerralla on riittävästi? Yleisesti suositellaan noin 20–40 gramman annosta (Moore ym. 2009). Esimerkiksi raskaan voimaharjoittelun yhteydessä 40 gramman proteiiniannos lisää proteiinisynteesiä eli proteiinien rakentumista hieman enemmän kuin 20 grammaa. (Macnaughton ym. 2016). 20 grammaa proteiinia tarkoittaa noin 100 grammaa lihaa, kanaa tai kalaa. Tavallisimmat maito- tai proteiinirahkat sisältävät proteiinia reilut 20 grammaa per purkki. Kananmunissa proteiinia on noin 7,5 grammaa ja ruisleipäviipaleessa noin 3 grammaa. Proteiineja suositellaan yleensä syötävän suhteellisen tasaisesti päivän mittaan eli noin 4-6 kertaa päivässä, Tasainen ateriarytmi eli noin 3–6 tunnin välein syöminen takaa myös mahdollisuuden terveille kylläisyyden ja näläntunteille.


Glasbergen

Hiilihydraatit ja rasvat

Voimaharjoittelussa käytetään hiilihydraatteja pääosin energiaksi. Tämän vuoksi ei liene kannattavaa rajoittaa oleellisesti hiilihydraattien syöntiä (Koopman ym. 2006). Hiilihydraatteja suositellaan nautittavaksi kokonaisenergiansaannista vähintään noin puolet. Jos kuitenkin ensisijaisena tavoitteena on kehon rasvan määrän vähentäminen, voidaan hiilihydraattien nauttimista rajoittaa kokonaisenergiansaannin vähentämiseksi. Hiilihydraattilähteinä kannattaa suosia laadukkaita lähteitä, kuten kasviksia, marjoja ja täysjyväviljavalmisteita.

Tavallisesti lihaskasvuun tähtäävän treenin aikana ei tarvitse nauttia hiilihydraatteja suorituskyvyn parantamiseksi. Jos treeniä edeltävästä ateriasta on ehtinyt kulua useita tunteja, niin siinä tapauksessa kannattaa napata vähintään pieni välipala ennen painojen nostelua. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi banaania tai smoothieta tai vaikka jogurttia myslillä.

Voimaharjoittelijalla rasvan saantisuositus ei eroa yleisestä saantisuosituksesta, joka on noin 25–40 prosenttia kokonaisenergian saannista (Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014). Grammamääräisesti ajateltuna tämä vastaa noin 1–2 grammaa rasvaa per painokilo. Liian vähäinen rasvan saanti heikentää vastustuskykyä ja vaikuttaa negatiivisesti hormonituotantoon. Rasvan lähteinä kannattaa suosia esimerkiksi rasvaista kalaa, pähkinöitä, kasviöljyjä ja avokadoa eli ei edelleenkään mitään sen kummallisempaa. Rasvaa ei tulisi jakaa ns. ”huonoon” ja ”hyvään”, sillä myös tyydyttymätöntä rasvaa tarvitaan muun muassa hormonien tuotantoon.

Palautusjuoma

Laadukas proteiini palautusjuomana tai -ruokana lisännee hieman lihasten proteiinisynteesiä (Reidy & Rasmussen 2016). Palautusjuomassa on hyvä olla proteiinia 20–40 grammaa mikä vastaa noin yhtä desilitraa heraa tai täysjyväleipäviipaletta leikkeleellä ja juustolla ison maitolasillisen kera. Myös esimerkiksi pari kananmunaa höystettynä vähärasvaisella juustolla ja kinkkusuikaleilla sisältää saman määrän proteiinia. Mutta! Jos palautusjuomaa tai –ruokaa ei nauti nythetisamantien treenin jälkeen, niin treenin hyödyt eivät todellakaan valu hukkaan. Paljon tärkeämpää on nimittäin päivän aikana nautittu kokonaisproteiinin määrä (Schoenfeld 2013).


Glasbergen

Yhteenveto

Voimaharjoittelua tukeva ruokavalio ei ole mitään ihmeellisyyksiä vaativaa. Kunhan huolehtii riittävästä energiansaannista ja katsoo että lautasella on monipuolisesti eri lähteistä sekä hiilihydraatteja, proteiineja että rasvaa niin pääsee pitkälle. Tärkeää on huolehtia lisäksi siitä, että lautasella on jokaisella aterialla monipuolisesti kasviksia. Proteiinia tulee nauttia hieman enemmän verrattuna sohvaperunaan, mutta proteiinin syöntiä ei kannata kuitenkaan liioitella. Proteiini palautusjuomana tai –ruokana tehostanee hieman voimaharjoittelun vaikutuksia, mutta ehdottomasti tärkeämpää on päivän aikana nautittu kokonaisproteiinin määrä ja laatu.

Proteiinit ovat lihastemme rakennuspalikka

Hyvinvointimme yhtenä kulmakivenä on terveellinen ja monipuolinen ruokavalio. Keskityn kirjoituksessani ruokavaliomme osaseen, proteiineihin. Kerron proteiinien roolista erityisesti lihaskasvussa unohtamatta terveydellistä näkökulmaa. Mihin ylipäätään tarvitsemme proteiineja? Mitä ne ovat? Ovatko proteiinit tärkeitä lihaksiamme ajatellen?

Proteiinit – Mitä ne ovat ja mihin niitä tarvitaan?
Kehostamme keskimäärin noin 18 % on proteiineja, mutta varsinaisia proteiinivarastoja meillä ei silti ole. Proteiinit eli valkuaisaineet koostuvat aminohapoista. Proteiinien rakentumiseen tarvittavia aminohappoja on 20 erilaista, joista 8 on aikuisille välttämättömiä. Näitä välttämättömiä aminohappoja kehomme ei pysty itse muodostamaan vaan niitä on saatava ruuan mukana. Loput 12 aminohappoa ovat ei-välttämättömiä, eli niitä keho pystyy tietyssä määrin itse muodostamaan.

Proteiineilla on valtavan paljon tärkeitä tehtäviä elimistössämme. Yleensä proteiineista puhuttaessa meille tulee ensimmäisenä mieleen lihasten rakennusaine. Proteiineilla on kuitenkin monen monta roolia elimistössämme tämän lisäksi. Lihasten lisäksi proteiinit toimivat rakennusaineena muun muassa jänteille, luille sekä solujen tukirangalle. Osa proteiineista toimii entsyymeinä eri säätelytehtävissä elimistössämme. Lisäksi proteiinien tehtäviin kuuluu toimia kuljettajina, joiden avulla muun muassa happea kulkeutuu elimistössämme paikasta toiseen. Myös immuunipuolustuksemme osasina proteiineilla on elintärkeä tehtävä. Riippuen ruokavaliostamme, proteiineja käytetään eriävissä määrin energiaksi sekä muiden aineiden rakennusaineiksi.

Eli proteiinit eivät ihan turhia aineita ole, mutta silti proteiinien liikasaannista varoitellaan valitettavan usein. Kuitenkin varsinkin ikääntyneet henkilöt saavat ruuasta usein liian vähän proteiinia mikä edesauttaa sarkopenian syntymistä (Artaza-Artabe ym. 2016, Roubenof & Hughes 2000). Toki proteiinien liioittelu ruokavaliossa ei ole järkevää, mutta älä turhaan rajoita protskujen saantia!

Proteiinien rooli lihaskasvussa
Proteiinit ovat lihastemme rakennusaineita. Proteiinien syöminen antaa lihaksillemme myös viestin, että ei tarvitse olla hajotustilassa vaan on mahdollista kääntyä lihaskasvutilaan (Drummond ym. 2009). Proteiinien saanti ruokavaliosta onkin huipputärkeää lihaksiamme ajatellen. Esimerkiksi ikääntyneiden kohdalla on selkeä yhteys vähäisen proteiinien saannin ja lihaskadon suhteen (Houston ym. 2008). Lihasmassamme ja voimamme alkavat huveta automaattisesti 40 ikävuoden jälkeen (Mithcell ym. 2012). Tarpeellinen proteiinin saanti siis auttaa ehkäisemään tätä iän mukanaan tuomaa lihaskatoa (Artaza-Artabe ym. 2016). Tällöin mielestäni lihaskasvun sijasta kannattanee puhua lihasmassan säilyttämisestä. Eli kun ikää alkaa tulla lisää, niin lihasmassan kasvattaminen tarkoittaa ensisijaisesti lihasmassan säilyttämistä ennallaan. Toki kun proteiineja nauttii osana monipuolista ruokavaliota ja tämän lisäksi harrastaa voimaharjoittelua, niin lihasmassaa on mahdollista saada kasvatettua vanhemmallakin iällä (Daly ym. 2014). Edellisissä kirjoituksissani on tullut esille lihasten tärkeys osana jokapäiväistä elämäämme, joten lihaksista tosiaan kannattaa pitää huolta!

Lihaskasvua ajatellen yksi proteiinien aminohapoista nousee ylitse muiden. Tämä aminohappo, nimeltään leusiini, kuuluu haaraketjuisiin aminohappoihin. Muut kaksi kyseiseen ryhmään kuuluvaa aminohappoa ovat nimeltään isoleusiini ja valiini. Haaraketjuisia aminohappoja kutsutaan yleensä nimellä BCAA, mihin saattaa törmätä esimerkiksi lisäravinnehyllyllä. Haaraketjuisia aminohappoja käytetään muihin aminohappoihin verrattuna eniten energiaksi lihaksissamme (Shimomura ym. 2006). Haaraketjuisista aminohapoista leusiini antaa ikään kuin tehokkaimmin lihaksillemme viestin, että nyt on lupa kasvaa (Bolster ym. 2004). Vaikka leusiinilla on tärkeä rooli lihaskasvussa, niin aina tulee kuitenkin muistaa kokonaisuus ja proteiinit ovat muutakin kuin leusiinia!

Jos saamme ruuasta liian vähän energiaa kulutukseemme nähden eli olemme ns. dieetillä, niin proteiinien saantiin tulee kiinnittää erityistä huomiota. Dieetillä ollessamme lihaksemme tulevat ikään kuin herkemmiksi aminohapoille, eli vaste proteiinien rakentumiselle hieman tehostuu. Tämä ei valitettavasti kuitenkaan tarkoita lihaskasvun tehostumista. Meillä on nimittäin dieetillä käytössä energiaa vain vähän, jolloin pihistämme lihaksistamme tarvittavan määrän aminohappoja energian muodostukseen. (Helms ym 2014.) Proteiini- ja aminohappovarastoja meillä kun varsinaisesti ei ole, niin lihakset toimivat aminohappojen hätävarana.

Proteiinit ja voimaharjoittelu
Voimaharjoittelu yhdistettynä laadukkaaseen proteiiniin saantiin on tehokas tapa kasvattaa lihasmassaa ja voimaa (Reidy ym. 2016). Proteiineilla on yksistäänkin tärkeä rooli lihaksiamme ajatellen, mutta voimaharjoittelun yhdistäminen viikko-ohjelmaamme moninkertaistaa hyödyt. Kun voimaharjoitteluun yhdistää laadukkaan proteiinin nauttimisen, niin lihasproteiinien rakentuminen on selvästi suurempaa verrattuna kumpaankaan yksistään (Dreyer ym. 2008, Yang ym. 2012). Proteiinin saannille on vaikea antaa mitään yleisiä suosituksia, koska siihen vaikuttaa monet asiat kuten kokonaisenergiansaanti ja –kulutus sekä treenitausta ja treenimäärä. Yleisesti voimaharjoittelun yhteydessä suositellaan 1,5-2,5 grammaa proteiinin saantia kehon painokiloa kohti.

Riittävä proteiinien nauttiminen myös nopeuttanee voimaharjoittelusta palautumista (Buckley ym. 2010). Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että pystyy harjoittelemaan useammin ja tehokkaammin. Kun huolehtii riittävästä proteiinin saannista, niin pysyy pääkoppa paremmin kasassa ja keskittyminen riittää treenaamiseen (Witard ym. 2011). Fyysisestä näkökulmasta ajateltuna voimaharjoittelusta johtuva lihasarkuus saattaa vähentyä (Nosaka ym. 2006). Esimerkiksi aloittelevalle treenaajalle tämä voi olla iso plussa, koska joskus voimaharjoittelu saattaa tyssätä juuri lihasarkuuden tuntemukseen. Varsinkin jos ei ole tottunut lihasarkuuteen ja –kipuun, voi se tuntua aloittelevasta voimaharjoittelijasta todella epämukavalta.

Proteiinien lähteet
Proteiinit voidaan luokitella laadukkuudeltaan monella eri tavalla, mutta yksi tutuimmista lienee biologisen arvon mittari. Monet eläinkunnan proteiinit, kuten kananmuna, kana, liha, kala ja maitotuotteet saavat biologisen arvon mittarilla kiitettävän. Lihan kohdalla voisi mielellään suosia vaaleaa ja kotimaista. Maitotuotteissa laadukkaita proteiinilähteitä ovat esimerkiksi hera (maidon proteiini), raejuusto ja jogurtti. Kasvikunnan proteiinilähteet eivät yllä ihan samalle tasolle lukuun ottamatta soijaa. Kasvikunnan proteiinilähteissä suurimpana ongelmana on epätäydellinen aminohappokoostumus, eli ne eivät sisällä kaikkia kehomme tarvitsemia aminohappoja. Tästä syystä pelkästään kasvikunnan tuotteita käyttävien on tärkeää yhdistellä eri proteiinilähteitä samalle aterialle, niin että saamme kaikkia välttämättömiä aminohappoja.

Yhteenveto
Proteiineilla on monen monta tärkeää tehtävää elimistössämme, kuten toimia entsyymeinä sekä immuunipuolustuksen osasina. Proteiinit toimivat myös lihastemme rakennuspalikkoina. Lihaksia ajatellen optimaalisinta olisi yhdistää riittävään ja laadukkaaseen proteiininsaantiin voimaharjoittelu. Laadukkaita proteiininlähteitä ovat esimerkiksi kala, kananmuna, vaalea liha, soija sekä maitotuotteet. Monipuolisen ja joustavan ruokavalion varmistamiseksi olisi tärkeää nauttia proteiineja monista eri lähteistä, ja samalla muistaa, että kokonaisuus ratkaisee!

Lihastohtoriblogissa kirjoitukseni:

Rasvan lähtö ja lihasmassan säästäminen dieetillä: säästöliekki ja proteiinin merkitys – Hulmi ja Laakso

Kehon koostumuksen mittaaminen eri menetelmillä – Laakso

Haastatteluni:

Maaseudun tulevaisuudesta (23.3.18) löytyy asiaa siitä, kuinka tärkeää on huolehtia lihaksistamme muun muassa laihdutuksen yhteydessä. Rasvan lähtö ei siis ole kaikki kaikessa.

Fit-lehdessä (2/2018) kerron lyhyesti miten työpäivän aikana kannattaa syödä, jos päivän päätteeksi on tarkoitus mennä treenaamaan.

Aamulehti teki jutun liittyen elämäntapamuutoksiin, ruokaan ja liikuntaan. Kannattaako krapulassa lähteä lenkille ja voiko täydellä vatsalla juosta? Ammattilainen vastaa.

Kauneus&terveys-lehdessä (15/2016) käymme ravitsemusterapeutti Jan Verhon kanssa läpi tyypillisimpien myyttien paikkansa pitävyyttä koskien ravintoa ja liikuntaa

Kotivinkki-lehdessä (24.8.2016) kerron muun muassa miksi voimaharjoittelu on tärkeää meille kaikille.

Anna.fi-sivuilla haastatteluni säästöliekin välttämisestä:
Eikö paino putoa? Näin estät kehoasi menemästä laihduttaessa säästöliekille

Bodytreeni-lehdestä (3/2016) löydät haastatteluni voimailijan lisäravinteista

  © 2016 - 2018   Sportvalley & Dynamic Solutions